WISA lesen design hotel, otok Valkosaari, južna luka Helsinkov, Finska arhitekta Pieta-Linda Auttila

Zanimiv mini projekt, ki je l. 2009 nastal iz zmagovalnega predloga natečaja “Wooden Design Workshop competition”, ki ga organizira eno vodilnih gozdarskih podjetij na svetu, občasno deluje kot hotel za manjše število gostov.

Idejno je projekt zaganala želja, prikazati raznolikost uporabe lesa. Arhitekta si je stem projektom želela vzbuditi zanimanje za ta tradicionalen material tako v gradnji kot interireju. Objekt je kompozicija finskega bora, smreke in macesna.

Domiselen objekt je sestavljene iz dveh diemetralno postavljenih kubusov, povezanih z atrijskim dvoriščem, ki z velikimi zasteklitvami lovita izjemne lokalne vedute. Organska oblika atrija laska živahnosti borovega lesa, iz katerega so sestavljene valovite rešetke, ki ustvarjajo senco in zavetrje, in je tehnično najbolj zahteven del zasnove.

V notranjosti sta kubusa tlakovana s finski borom, ki ga lepo dopolnjuje svetla nordijska smreka, stene pa so odete v stenske obloge iz vezane plošče.

Atraktivan oblika, ki sta jo navdihnila odlomljen kos lesa in valovito morje na obzorju, je vsekakor slavospev temu izjemnemu materialu, ki ga je avtorica dosledno in domiselno uporabila od konstrukcije do najmanjšega detajla pri oblikovanju notranjosti.