News

Ves čas sledimo trendom in novostim na področju montažne lesene gradnje, energetsko varčne gradnje in dizajna ter jih previdno implementiramo v naš koncept.

The road to success is always under construction.

Goethe

EKK 001 na gorenjskem

Hitra in elegantna postavitev montažne hiše ekokoncept EKK 001. Prevoznik materiala se je zelo ljubiteljsko lotil negovanja svojega konjiča:)

Nove ti ekokoncept MINI for-4 čakajo na nalaganje in transport do Nizozemske.

PRED TRANSPORTOM

Nove ti ekokoncept MINI for-4 čakajo na nalaganje in transport do Nizozemske.

NOVA VAS

V večnem čakanju zidarskih zamujanj se bliža koncu še en ekokoncept stanovanjski objekt.

MILLSTATTER

V enem dnevu smo postavili prekrasen glamping na obali jezera v Avstriji.

NEDERLAND

Še en projekt na Nizozemskem z nagrajenimi MINI For-4 objekti. Ogled gradbišča.

nad DRAGONJO

V Novi Vasi se postavlja zahteven objekt s šebolj zahtevnim dostopom in zelo zahtevnimi sosedi!

DUTCH Glamping MIX

Prvih nekaj objektov ekokoncept MINI for-4 v nizozemskem obmorskem glampingu.

projekt MILLSTATTER

Na neprehodni strmini ob avstrijskem jezeru si je energičen par zamislil luksuzne glamping hiše s skoraj nemogočim dostopom.

VSELJENI ŠIŠKARJI

Neizmerno veselje se je naselilo v duše družine vseljene v popolnoma prenovljen dvojček v spodnji šiški!

MINI BOX v Trzinu

Pisarna za delo od doma. Nekaj pomeni že, če smukneš iz copat v cokle in se preko terase sprehodiš v službo.

GLAMPING KOBARID

Dve modularni enoti oblikovani in izdelani izključno za znanega naročnika sta med pandemično evforijo dobili svoj mir v idiličnem Kobaridu. Telo lepa in efektivna objekta namenjena turizmu.

EKK 001 zaščitena pred mrazom

Kljub napornemu sodelovanju z nezainteresiranimi zidarji smo nekako uspeli oviti objekt v fasadno lepilo in ga vsaj na zunaj zaščitili pred lepo a neusmiljeno gorenjsko zimo.

ALPSKA ARHITEKTURA 2008-2018

Ekokoncept projekt mini for-4 Bled uvrščen v jagodni izbor najboljše alpske arhitekture 2008-2018

Združno z našimi sosedi, s katerimi si delimo občutljivo alpsko pokrajino, smo že v dvestdesetih letih pristopili h konvenciji o varstvu Alp, katere namen je, med drugim, zaščititi tudi kulturne posebnosti alpske pokrajine.

Pregleda slovenske sodobne alpske arhitekture so se lotile kustosinje Kristina Dešman, Maja Ivanič in Špela Nardoni Kovač. Izbranih je bilo 30 »presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije, zgrajenih v zadnjih desetih letih v alpski regiji, kot jo določa Alpska konvencija«,  dvaindvajset projektov, ki predstavljajo jagodni izbor, pa je izbral mednarodni selektor, avstrijski arhitekt Bernardo Bader.

Razstava izbranih objektov je na ogled v galeriji Dessa, med njimi pa je tudi naš projekt mini for-4, na kar smo izjemno ponosni. Čestitke tudi našim investitorjem pri Sava Turizmu, ki so zaupali naši viziji.

Snežna pravljica v Šiški

Betonska osnova skoraj zaključena. Sicer mila zima nam je podaljšala advent:) Nadaljujemo takoj ob otoplitvah.

Projekt, poln drobnarij kot so usklajevanje zahtev z uradi, sosedi, rušenjem, udarna kladiva itd. hkrati pa ohranjati harmonijo brez hudih besed z okolico.

Poleg gradbenih znanj bi arhitekt potreboval tudi terapevtska predznanja:)

….se nadaljuje

Bamboo pavilion – Taiwan

Bamboo paviljon, Taichung, Taiwan, ZUO studio, 2018

V studiu ZUO studio so nenavaden paviljon oblikovali za svetovno razstavo flore v Taichungu. Projekt je zasnovan na podlagi želje izraziti naravne lepote Tajvana. Navdih so jemali iz deželne slikovite gorske verige. Paviljon tako ponazarja reliefno strukturo obdano z vodo, v notranjosti pa se obiskovalec počuti, kot na sprehodu skozi bambusov gozd. Narvna svetloba pronica skozi pleteno strukturo strehe in svetlobnikov.

Pri gradnji so po zasnovi avtorjev uporabili izključno lokalne materiale, predvsem moso in makino bambus. Dimenzija same stavbe tako prikaže trdnosta a hkrati fleksibilnost in konstrukcijsko uporabnost omenjenih materialov. Čudovit, inovativen projekt, izveden spoštujoč tradicijo in avtohtone graditevne prakse.

 

Vir: www.designboom.com

fotografije © shih-hong, yang

 

Muzej umetnosti – Finska

Predlog muzeja umetnosti, Tampere, Finska , biro 3GATTI

Navdih za koncept novega muzeja umetnosti v Tamperi na Finskem prihaja iz najbolj znanega lokalnega produkat- lesa. Ta severna država je namreč največja evropska proizvajalka lesa.

Predlog biroja 3GATTI  bi se svojimi velikimi lesenimi površinami želel pokloniti temu avtohtonemu materialu ter ustvariti pomemben mejnik, ki bi na obiskovalce naredil močan vtis.

Navidezno enostavna a hkrati impozantna zunanjost skriva izjemno kompleksno notranjost, skozi katero pa, kljub kombinacijam z različnimi transparentnimi materiali, še vedno opazno dominira les.

Križnolepljen les je izjemno ekološka izbira konstrukcijskega materiala, ne samo, zaradi nizkih stroškov transporta in logistike, pač pa tudi, zaradi nepotratnega produkcijskega procesa.  Avtorji so se tako svojim izborom poklonili tradiciji in ustvarili topel in prijazen razstavni prostor.

Vir: designboom.com

LESENI ČEVELJCI

Leseni čeveljci, Denise Nielsen and George Worthington

Nenavadne umetnine nastajajo izpod rok umetnikov Denise in Georga, ki že leta rezbarita unikatne stvaritve iz različnih vrst lesa. Njun navihani opus vsebuje predvsem lesene modne dodatke in izdelke za dom, za svoje nenavadne stvaritve pa že leta dobivata strokovna priznanja s strani svojih ameriških kolegov in kritikov.

Kljub temu, da se cene njunih izdelkov začneje šele pri dobrem tisočaku dolarjev,  je večina umetnin razprodana že takoj po objavi. Par iz kolekcije privlačnih čeveljcev je tako skoraj nemogoče dobiti, kljub temu, da v njih najbrž ne bi znala hoditi niti Pepelka.

Vir: http://www.oilswoodstone.com

Kako vedeti, da je prava?

Pred nakupom hiše si je najprej potrebno postaviti prava vprašanja:

  • Sem tradicionalist(-ka) ali pa se navdušujem nad novim in drugačnim? To vprašanje bo vsekakor determiniralo obliko hiše, v kateri se vidite.
  • Kje bo stala hiša? Oblika in orientacija hiše sta močno odvisni od prostora, ki nam je na voljo. Dovolite, da Vam ekokoncept strokovnjaki svetujejo in pomagajo priti do najboljše rešitve!
  • Kakšno hišo si lahko privoščim? Poleg same hiše je potrebno pri novogradnji, upoštevati še stroške izdelave projektne dokumentacije, komunalni prispevek ter gradbena dela za pripravo lokacije (priključki, temeljna plošča, ureditev okolice), strokovni nadzor… Ne dovolite se presenetiti končni številki; s pomočjo ekokoncept svetovalcev si pripravite natančen načrt stroškov.
  • Koliko časa imam na voljo za gradnjo? Vzemite si dovolj časa za načrtovanje in izbiro dobre hiše ter imejte v mislih, da pridobivanje vseh soglasij in gradbenega dovoljenja zahteva kar nekaj časa. Z izbiro montažne lesene hiše ekokoncept pa si ga pri gradnji kar nekaj prihranite.
  • Koliko prostora potrebujem? Za lažjo izbiro so naše hiše razvrščene tudi po velikosti in zagotovo boste našli nekaj zase.

Oglejte si naše odlično zasnovane tlorise ter s strani s stroke nagrajeni dizajn. Naročite se na sestanek in pričnimo z načrtovanjem!

ekokoncept- užitek v bivanju

Ice Cream 2

Na bledu imajo, kot kaže, zelo radi sladoled – še posebej ‘modro nebo’ 🙂

Glamping »Kudhva«, Cornwall, UK

Arhitekturno »pribežališče«, kot ga poimenujejo snovalci, je prav poseben glamping v čudovitem, a opuščenem delu severnega Cornwalla, popolnoma neodvisen od energetske infrastrukture.

»Kudhva«, ki v lokalnem narečju pomeni skrivališče, pribežališče, naj bi bila prav to; umik od digitalnega sveta, priložnost prisluhniti valovom, opazovati sončne zahode nad skalnato obalo, počivati v viseči mreži, se sproščati v leseni pogrevani kadi na prostem,….

Poleg obešenih šotorov so bivanju namenjene tudi štiri futuristične lesene hišice na drevesu, ki oblikovno posnemajo skalovito obalo, umeščene pa so z največjo obzirnostjo do okolja, kjer se nahajajo.

Vir: http://kudhva.com

Najvišji leseni nebotičnik na svetu, jezero Mjøsa, Norveška, Voll Architects, december 2018

Kaže, da je gradnja najvišjega nebotičnika na Norveškem postala nacionalni šport. Nekaj časa je rekord najvišje lesen stavbe na svetu pripadal nebotičniku Kirkens, a je naposled naslov prevzel leta 2015 zgrajeni in 51 m visok stanovanjski kompleks Treet (drevo) v Bergnu.

Ko so Norvežani že veljali za nesporne zmagovalce v gradnji lesenih visokorastnikov, pa jim je naslov speljala Kanada in sicer s 53 m visokim študenstkim domom Brock Commons (Univerza Britanske Kolumbije), ki je bil dokončan lani semptembra.

A kot kaže se rekord znova nasmiha Norvežanom.  Konec letošnjega leta naj bi namreč na obali jezera Mjøsa, točneje v mestu Brumunddal, že vladal Mjøstårnet, impresivnih 80 m visok hotel, ki naj bi se raztezal na 8000 m2. Konstrukcija nebotičnika bo sestavljena iz križnolepljenih masivnih lesenih plošč, višjim nadstropjem pa naj bi, zaradi potrebe po dodatni obtežitvi (ki omeji stopnjo nihanja), dodan tudi beton.

Vir: www.dailyscandinavian.com

Rezidenca Edgeland, Austin, Texas, ZDA, arhitekt Bercy Chen, 2013

Hiša, ki je bila zasnovana za pisatelja znanstvene fanstastike in njegovo družino, je videti, kot scenografija za roman tega žanra.

Futuristična, sodobna re-interpretacija najstarejšega ameriškega bivališča- indijanske vkopane hiše, ponuja energetsko varčno in tehnološko napredno bivanje, ki temelji na najbolj preprostem principu ohranjanja konstantne temperature prostorov;  vkopanost ter zelena streha.

Hišo sestavljata dva osnovna volumna (spalni in dnevni del), povezana z nepravilnim dvoriščem in zunanjim bazenom, kjer se namesto klora, uporablja diamantne elektrode.  Nenavadna oblika zunanjosti je plod tesnega sodelovanja z naročnikom, ki si je želel prav posebno, »vesoljsko« obliko doma.

Koča »Hadaway«, Whistler, Kanada, Patkau arhitekti

Smučarska koča se nahaja na severovzhodni brežini slovite doline Whistler v Britanski Kolumbiji (Kanada).  Nagib terena je spodnjo etažo koče omejil le na garažo in ozek vhod iz ulice.

Zunanjo obliko hišo sta determinirali dve osnovni omejitvi in sicer predpisani zazidalna površina in višina ter potreba po odstranitvi snega iz strehe na točno določene dele parcele. Presečnica teh omejitev je impresiven zunanji volumen, ki ima značilnosti skulpture.

Konstrukcija je hibrid betona (spodnja etaža) in kompozitnega jekla ter težkih lesenih okvirjev. Termalna masa spodnje, vkopane betonske konstrukcije zaduši temperaturna nihanja znotraj hiše skozi vse leto. Poleti se notranjost koče hladi naravno, z vlekom zraka iz nižjih severnih prostorov hiše.

Vir: spletna stran arhitektov in www.archdaily.com

Valovita hiša, Birkensee, Avstrija, Labvert

Izjemna dvonadstropnica se nahaja južno od Dunaja, lastniki pa jo uporabljajo kot poletno rezidenco. Oblikovanje determinirata lesena terasa in streha, vertikalno povezani z veliko stekleno površino, ki iz bivalnih prostorov omogoča izhod in pogled na jezero.

Velika lesena terase se preliva v notranjost v prostoren dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, medtem ko se spalni del hiše nahaja nad njimi. Razporeditev volumnov je vodila v nenavadno valovito obliko  objekta. Čudoviti razgledi iz rezidence niso omejeni samo na prelepo jezero, saj je iz kopalnic, skozi domiselne svetlobnike, mogoče opazovati tudi nebo.

Vir: spletna stran avtorjev

Javorjeva obleka?, oblikovalec Paul Schürch

Po avtorjevih besedah je ideja za lesene obleke prišla iz raziskovanja različnih oblik in rabe lesa. Čeprav poskusi lesenih oblek segajo v davno leto 1929, je avtorjevo domisleno nizanje furniranih ploščic novost, ki je obleki dodala gibljivost in omogočila skoraj popolno prilaganje telesu.

Obleka je sestavljena iz 1380-ih kosov lakiranih ploščic javorjevega furnirja, podpira pa jih tanjše leseno ogrodje, na katerega je pripeta podloga iz blaga. Konstrukcija tej nenavadni obleki omogoča »padanje« kot pri klasični tkanini, struktura javorjevega lesa pa ustavari bogat vizualni vtis.  Poleg tega se je v tej leseni obleki  mogoče neovirano gibati ter celo sedeti.

 Vir: spletna stran oblikovalca

Leseni šotori »Jikka«, Shizuoka, Japonska, arhitekt Issei Suma 2016

Tokijski arhitekt Issei Suma je ta nenvadane grozd lesenih štorov oz. koč načrtoval za potrebe starejših v japonski provinci Shizouka.

Domiselne stukture so med sabo povezane ter višinsko razgibane, kot gorski greben (ki ga je prvotni lastnik parcele izravnal), na katerem stojijo. Pet povezanih koč na skupno 100 m2 ponuja bivanjske in negovalne prostore ter restavracijo za starejše in onemogle.

Hrbtenica sklenjenih objektov je čudovita vidna betonska konstrukcija v celoti ovita v les, prostori pa so zasnovani tako, da se lahko sproti prilagajajo uporabnikom.

Vir: spletna stran worldarchitecture.org

Hiša na sipini

Dune House (hiša na sipini), Marc Koehler arhitekti, Tarschelling, Nizozemska
Hiša na sipini je nastala v tesnem sodelovanju arhitekta in naročnika. Obliko delno vkopane
lesene hiše so navdihnili okoliška peščena krajina, vegetacija in bližnja navtična industrija. Naročniki so se za uporabo lesa odločili, zaradi njegove trajnostne in okoljevarstvene vrednosti ter, zaradi dejstva, da les ne reagira s soljo, ki jo je na lokaciji, zaradi bližine morja, obilo. Sploh je celoten projekt odraz lokalnih značilnosti obmorskega nizozemskega mesta. Vsak detajl projekta namreč premišljeno integrira pokrajino, arhitekturo in interier v celoto.
Konstrukcija objekta je izvedena iz križno lepljenih plošč, fasada iz rdeče cedre, interier iz orehovega lesa pa spominja na lokalne obrtniške izdelke iz naplavin.

Pri ekokonceptu bi si vsekakor želeli še nekaj drznih naročnikov katerim bi sprojektirali in izvedli enkraten, pa vendar večen objekt!

Vir: spletna stran nagrad WAN, fotografije Filip Dujardin

NAGRADA – LESENA IKONA 2016

Naš proizvod MINI for-4 je bil na včerajšnji slavnostni podelitvi izbran kot LESENA IKONA 2016 za turistično arhitekturo leta 2016.
Objekti MINI for-4 so bili v celoti plod podjetja Ekokoncept.
Hvala organizatorju in vsem, kateri ste nam do sedaj in nam boste tudi v bodoče zaupali svoj objekt tako v projektiranje kot izdelavo.

FLOATING MODERNISM

Lebdeči modernizem – oblikovanje pomeni ravno prav vsega. Projektant s premalo občutka lahko hitro Prekorači mero večnega designa.

projekt: Bičkova skala

Natanko pred letom dni smo pričeli sestavljati enega lepših projektov na Bledu.
Blatni in močvirnati grič smo spremenili v izjemno oazo miru in užitkov 🙂

Občutek za oblikovanje

zgradbo na sliki je izdelal Charles-Édouard Jeanneret-Gris

Zelo nazoren dokaz, da skladno in enostavno oblikovanje živi večno. Ker je kvalitetna izvedba danes že samoumevna je potrebno ogromno pozornosti vložiti prav v projektiranje in oblikovanje objekta.
Preveč-dizajnirane stvari so minljive in se jih lahko hitro pomeša s takoimenovano ‘bijoux’ navlako.
Ikona večne arhitekture Mies je rekel: ‘Less is more’ .

Koča ob jezeru, Bolsover-Ontario-Kanada, biro Uufie

V čudovitem mešanem gozdu je domiselna koča ob jezeru zasnovana kot interpretacija hišice na drevesu. Obkrožena z naravo, je na nekaj več kot 58 m² in z večnamensko rabo notranjih prostorov na dveh nadstropjih, dom za veliko družino. Definira jo 7 metrov visoka dvokapna streha, pokrita s črno pločevino in stranski previs, vrezan v daljšo stranico, ki ščiti zunanjo teraso pred vremenskimi vplivi. Slednja je izdelana iz velikih ogledal, ki ustvarjajo iluzijo gozda v notranjosti hiške. Tudi interier z veliko nenavadnimi odprtinami, ki v notranjost vabijo razprešeno svetlobo, omogoča domišljiji prosto pot.

Pri postavitvi koče so uporabljeni lokalni materiali in tradicionalne tehnike gradnje. Še posebaj zanimiva je črna fasadna obloga izdelana s tehniko oglenenja cedrovine, ki funkcionira tudi kot zaščita pred požarom in termiti. Koča je v celoti zasnovana nizkoenergetsko in je odličen primer trajnostne gradnje.

SREČNO 2016

Decemberska – ek020

Ker zima nikakor ne pokaže zobe smo izkoristili priložnost toplega vremena in postavili še zadnjo letošnjo počitniško/bivalni objekt nad cerkniškim jezerom.
ek020 je kraljica med malimi dvokapnimi objekti z vsem luksuzom velikih !

Vrtni paviljon, savna in sprostitev

V prevaljah smo uspešno postavili vrtno zabaviščni pavilion k novogradnji. Savna, kopel, tatami, vreča za boks in sprostitveni kot s HiFi komponentami, seveda.

Skoraj vseljeni

Skrbno načrtovan in tudi skrbno izdelan objekt na primorskem se bliža točki vselitve. Skrajni cilj investitorja so Božični prazniki !

Essen, RedDot Gala 2015

Na podelitvi najvišjega oblikovalskega priznanja v družbi predsednika uprave China Airlines, CAT,… , oblikovalskih studijev Ferrari, Yamaha, Mercedes, Bosch, …

Lep dogodek, morda malo nemški ! Predvsem pa smo ponosni, da smo prvi v sekciji malih objektov v evropi prejeli tako mogočno priznanje !

AvtoDom park obratuje

Recepcija in prodaja spominkov že obratuje in gosti popotnike na svojem parkirišču.
Ste vedeli, da se lahko tukaj tudi vkrcate na vlak, z avtomobilom, in se v 30 min prepeljete do Mosta na Soči. Izjemna družinska izkušnja!

V skorajšnjem pričakovanju

Hiša je perfektna! Zasnovana po terenu tako, da ob največjem izkoristku prostora ponuja vrhunsko bivalno klimo tako poleti kot pozimi. Za zelo, zelo nizko energetsko potrošnjo poskrbi kar narava sama.

V številkah. 2.250m3 izkopane gline, večinoma razmočene, 26m dolge in 3,5m visoka škarpa, stopničasti temelji, posebna ojačitev vkopanega bloka kjer objekt deluje kot sidrna škarpa, …

RED DOT AWARD 2015

Na 60. podelitvi najprestižnejših svetovnih nagrad za produktno oblikovanje Red Dot Award: Product Design je naš leseni bivalni objekt ekokoncept mini for-2 navdušil 38-člansko žirijo in prejel nagrado za odličnost pri oblikovanju. Veseli nas, da so, po večletnem prizadevanju po prepoznavnosti naše kakovosti tako doma kot v tujini, le-to prepoznali v svetovnem merilu in nam nagrado RED DOT podelili,”zaradi izjemno dobro izvedenega, premišljenega in prepoznavnega oblikovanja”.

Za nagrado se zahvaljujemo tudi vsem dosedanjim in bodočim kupcem objektov ekokoncept.

Sprejemni in prodajni pavilijon v Bohinju

Za Slovenske železnice smo izdelali prvi paviljon, ki bo služil kot recepcija in prodajni salon spominkov, tik ob železniški postaji v Bohinjski Bistrici. Paviljon bo namenjen predvsem obiskovalcem novega parkirišča avtodomov.

Sejem Internautica 2015

Zelo lep pričetek pomladi in novih delovnih podvigov. Z našim iznajdljivim konceptom smo navdušili tudi navtično srenjo.

Zahvaljujemo se vsem obiskovalcem in kupcem , da ste nas obiskali in se pustili pogostiti 🙂

Še ena prisrčna v okolici Nove Gorice

Odlično vreme nam je omogočilo ekspresno postavitev ene najlepših in domiselnih hiš iz nabora ekokoncept. Vesel in zadovoljen investitor je po birokratski vojni, katero smo rešili prav mi uspel pridobiti gradbeno dovoljenje tudi za nekoliko drugačen objekt !

Hiša v dolini, Dolomiti – Italija, Plan Bureau

Domiselna počitniška hiša, nad katero se dvigujejo mogočni Dolomiti, je bila zasnova leta 2010 v mednarodnem studiu Plan Bureau. Avtorji so navdih za nenavadno obliko dobili z opazovanjem okoliških vrhov, diagonalna konstrukcija pa ni zgolj v službi oblike, saj so s tako postavitvijo bistveno zmanjšali funkcionalne površine v objektu. Omejeni s skromno zazidalno parcelo, ki je bila na voljo, so tako pridobili velike bivalne volumne, ujete v atraktivno obliko.
Les, kot glavni konstrukcijski element, je izdatno uporabljen tudi pri interierju, ki vabi s toplino in izjemnimi pogledi skozi velike steklene površine.
Vir: spletna stran avtorjev, itocollosal.com

zahvala, DOM 2015

Spoštovani,

v imenu celotne ekipe ekokoncept se vam zahvaljujemo za izjemen obisk in izkazano prijaznost na sejmu DOM 2015.

Posebej smo bili veseli vaših pohval! Posebna zahvala pa tistim, kateri poznate naše predprojektirane objekte skoraj bolje od nas 🙂

Nasvidenje!

na sejmu DOM 2015 čakamo na vas, pa tudi Dr. Miro C. bo vsak čas prispel

Na letošnjem sejmu opažamo, da se je zanimanje prevesilo tudi na kvaliteto in estetiko, ne zgolj na debelino sten in vgradnjo tehničnih pripomočkov.

Veseli nas da obiskovalci cenijo nadstandardni koncept tako v zasnovi kot oblikovanju katere ponujamo.

DOM 2015, Vabljeni na klepet!

Vabljeni k obisku naše montažne hiške iz serije MINI for2 na sejem DOM 2015

Kmečki muzej Wolfegg, Nemčija, arhitekturni studio VON M, l.2013

Izhodišče za zasnovo dodatnega objekta za kmečki muzej Wolfegg je bila potreba po stalnem večnamenskega prostora, kjer bi se lahko, poleg razstav, odvijale tudi manjše prireditve in izobraževalne delavnice.

Nova stavba stoji na travniku pred glavnim vhodom v staro stavbo muzeja, oblika in volumen pa sta podrejena obstoječi stavbi. Arhitekti so sledili ideji, da je novi paviljon dopolnitev kmetiji in ne nov center dogajanja.

Oblikovalski koncept temelji na tradicionalnem kmečkem poslopju, uporabljene so značilne oblike podeželskih stavb. Barvna shema in minimalistično oblikovanje, tako fasade kot interierja, sledi preprostim in jasnim oblikovalskim načelom. Masivne stenske obloge iz smreke se v notranjosti ritmično menjavajo s polkni. Tla in strop, ki so prav tako iz vidnega neobdelanega smrekovega lesa, kljub preprostosti, ustvarjajo močan prostorski vtis. Svetel značaj notranjosti je v nasprotju z enobarvno, sivo zunanjo lupino paviljona, kar je v prepletanju odprtih in zaprtih stenskih površin, videti tudi navzven.

Vir: spletna stran avtorjev

BAU Munchen 2015

Letošnja zasedba sejma BAU nas je kar malo razočarala. Nobenih presenetljivih novosti predvsem na področju izkoristka naravnih potencialov (sonce, veter, voda) v smislu ALL in ONE.

Opažamo pa razmah lokalnih rekuperatorjev. Verjetno bodo sčasoma ugotovili, da je centralno prezračevanje kot poslušanje muzike na kasetah. Malo nerodno in zastarelo.

Zadovoljni smo z našo preverjeno izbiro takšne naprave po neverjetno konkurenčni ceni. Seveda si ga lahko ogledate na naši strani v zavihku ENERGIJA > Prezračevanje.

Se vidimo na naslednjem sejmu DOM v marcu!

Atelje za kaligrafa, Kochi arhitekti, gora Yatsugatake, Japonska, 2009

Na 622 m² parcele pri vznožju gor Yatsuke stoji majna lesena hiša, atelje za kaligrafa.

Kochi arhitekti so na kompaktnih 62m² in domislenem ovoju v dveh etažah zasnovali atelje in bivalni prostor s prosotrno teraso na vrhu objekta.

Edinstvena oblika strukture je sestavljena iz volumna, ki visi proti sveru, kar stanovalcem omogoča enkratne poglede na okolico, hkrati pa je objekt enostaven za vzdrževanje v času snežnih padavin. Odličen izkoristek prosotora in atraktivan oblika, odeta v črno kritino se nepričakovano dobro znajdeta sredi japonskih riževih polj.

Vir: busyboo

Vesele praznike in uspešno 2015

12. 2014 ekokoncept MINI , 4x

Zahtevna pa vendar uspešna postavitev štirih imenitnih hišk na obrobje blejskega gozda.

Satasti bivalnik (polieder), Manuel Villa Arquitecto, Bogota, Kolumbija 2009

Politično in vojno razdejana Kolumbija je dom nekaterih najbolj biološko raznolikih rastlinskih živalskih vrst na svetu ter številnih mikro-podnebij in endemičnih vrst.Ta raznolikost se odraža v neverjetnem številu naravnih vlaken, ki ga lokalni obrtniki in avtohtone skupnosti uporabljajo v številnih edinstvenih regijah te južnoameriške države. Trajnostni razvoj in smotrna raba lesa sta v Kolumbiji, zaradi optimističnega naraščanja srednjega razreda in naravnih danosti, videti, kot svetla smernica za nadaljno pozitivno pot dežele. Tako so mikro projekti, kot so ga zasnovali v arhitekturnem biroju iz Bogote, dobrodošle prostorske intervencije in napovedovalci trajnostnega razvoja.

Vrtni bivalnik so v nenavadni satasti obliki je zasnovan kot dodatni prostor za druženje družine s prijatelji v prijetnem ambientu razkošnega vrta. Zavetišče v objemu narave je izdelano iz lesa, popolnoma lesena je tudi notranjost prostora, ovoj pa je, kot zanimiv kontrast, izdelan iz črne bitumenske kritine. Miniaturna hišica je, kjub nenavadni obliki, funkcionalno prijazna, z zeleno rastlinsko kuliso pa je tudi paša za oči.

Vir; http://forestsoftheworld.com, spletna stran avtorjev

12. 2014

V okolici ljubljane raste izjemno zanimiva hiša na neverjetno zahtevnem terenu. Med zaključkom gradnje nam je uspelo posneti fotografijo ob sončnem! vremenu.

Akcija PODARIMO vir toplote med 12.12.2014 in 04.04.2015

Zaključni dotiki for-4 serija MINI

Projekt je ustvaril precejšen dren v proizvodnji vendar bomo tudi tole predali pred rokom!

Hiša (kača) v krošnji, arhitekta Luís Rebelo de Andrade in Tiago Rebelo de Andrade, Pedras Salgadas, Portugalska 2013

V sklopu projekta park Pedras Salgadas park sta se arhitekta Luis in Tiago de Andrade znašla pred izzivom, kako zasnovati objekt, ki bo ponazoril fantazijo bivanja na drevesu. Zasnovo sta želela čimbolj odmakniti od ortogonalnega oz. predvideljivega koncepta modularne gradnje. Oblika, ki je nastala, z razporeditvijo lesenih oblog in podnožjem, spominja na kačo, ki drsi med drevesi. Tako se objekt, kot divja žival v svojem naravnem okolju, kar naenkrat prikaže pred očmi opazovalca. Izbor materialov jasno kaže na močno vez z naravo in z definirano obliko ustavarja popolno simbiozo med objektom in parkom. Arhitekta sta pri konstrukciji uporabila najnovejšo tehnologijo, testirano na prototipih, ki omogoča breztežnostno, enostavnoizvedbogradnje. Avtohotna materiala, skrilavec in les, ki sta uporabljena tudi na fasadi, drzno stavbo poenotita s parkom, ki je bil vendarle osrednja tema vznemirljivega projekta.

Vir; spletna stran avtorjev

Gozdni domek, Češka, Uhlík arhitekti

Nenavadno gozdno zatočišče je zraslo iz lastnikove želje po občasnem umiku iz urbanega vrveža Prage. Projektantom je pristopil, ko je za svoje pribežališče našel popoln, odmaknjen kraj v čarobnih gozdovih Bohemie, od koder tudi prihaja. Arhitekti so bili nad lokacijo tako navdušeni, da so se odločili hiško ne samo načrtovati, pač pa tudi fizično izdelati.

Pri delu so uporabili samo lokalne materiale; les za izdelavo objekta je iz istega gozda, pri detajlih so si pomagali s tehniko bližnjih obrtnikov. Nastala je kompaktna enoprostorska stavba (3.1mx5.8m), ki je podprta z ogromnim kamnitim monoblokom. Objekt se odpira na dve strani; z nizkim dostopom v spodnjem delu in z veliko stekleno površino proti krošnjam. V tem delu je ustavarjen sijajen kotiček za sprostitev, saj je na vsaka stopnici mogoče tudi spati, pod njimi pa je prostor funkcionalno odlično izkoriščen za shranjevanje. Obe stekleni površini je možno zapreti in zastreti za večjo varnost. Hiška pa ne navdušuje samo s svojo obliko, pač pa tudi s funkcionalnostjo; primerna je namreč tako za počitek in meditacijo, kot tudi za zabave in manjša srečanja.

Vir; spletna stran avtorjev

10. 2014

Video and photo shooting for our ‘mini’ project !

Snemanje reklamnega spota za inovativno, naravno nizkoenergetsko počitniško hiško ali domačo pisarno. Ujeli smo še zadnji topel week-end in posneli lahkoten spot na dveh lokacijah v bližini Semiča. Prekrasna pokrajna se je prepletla z izjemnim izdelkom, krasno ekipo in odličnim vremenom!

10. 2014

z ustaljenim vremenom nadaljujemo z ustaljenim delom. Hiša postavljena v dveh dneh in pokrita še v istem tednu. Upamo na čimhitrejši zaključek res zahtevnega in zanimivega projekta!

Trska Splinter, lesen superavtomobil, Joe Harmon, NC, ZDA

Avtomobil z 700 konjskimi močmi je bil zasnovan in nato tudi izdelan na podlagi izjemnih karakteristik lesa, v primerjavi z ostalimi materiali, ki se običajno uporabljo v avtomobilski industriji. Les ima namreč veliko boljše razmerje med jakostjo in težo, kot npr. aluminij ali jeklo. V kompozitni obliki se ga uporablja enako enostavno kot karbonska ali steklena vlakna, zato je tudi oblikovno zelo prožen in večstranski.

Splinter (trska), kot so ga najprej poimenovali skeptiki, je skoraj popolnoma izdelan iz lesa (90%), lesen je tudi interier (tkani sedeži) in kolesa, ki so jih za ta avtomobil popolnoma predrugačili. Izdelana so namreč iz 32 plasti hrastovega furnirja, posamezen vezni del kolesa pa prenese silo treh ton.

Največ dela pri sestavi avtomobila, so izdelovalci imeli s hlajenjem motorja. Izpušne cevi so tako precej dvignjene in omogočajo nemoten dovod hladnega zraka, ki sproti hladi razgreto drobovje.

Sijajen izdelek, ki tudi oblikovno ne zaostaja za futurističnimi avtomobili, med drugim odlikuje tudi nizka poraba energije med samim procesom proizvodnje.

http://www.youtube.com/watch?v=keAkjqjnFt0

Shoffice, London, Platform 5 Arhitekti

Nenavadna “lopasarna” (lopa+pisarna) je vrtni paviljon, razdeljen na shrambo za vrtne pripomočke in domačo pisarno. Objekt je vmeščen na vrt strejše vrtne hiše, obliko pa je pogojeval predpis, ki je na lokaciji zahteval organski objekt, ki se staplja z ozelenjenim vrtom.

Pisarniški del domiselnega objekta se v prekrasni obliki školjke na vrt odpira z zastekljeno fronto, ki je v nekoliko pomaknjena v leseni interier notranji, ki se na vrt odpira preko intimne nadkrite terase. Elongirana notranjost je dodatno osvetljena z dvema svetlobnikoma, ki iz lupine omogočata pogled na nebo.

Vir; spletna stran avtorjev

La Cabotte, Dröme, Francija, h2o arhitekti

Zanimiv lesen paviljon je postavljen v očarljivi vinski regiji Mont Ventoux. Lastnik je želel nad svojimi vinogradi postaviti večnamenski reprezentativen objekt. Arhitekti so tako zasnovali leseno stavbo z nenavadnim, zvezastim tlorisom, vsak del stavbe pa ima svojo namembnost; sprejem obiskovalcev in degustacija vin, pisarne in servisni prostori za vinogradnike. Atraktivna zunanjost temelji na tradicionalnih vinarskih objektih v okolici in je zaključena z geografsko tipično dvokapno streho, oblika tlorisa pa je prilagojena razgibani krajini. Stena in streha se, zaradi razgibanega tlorisa, tako ne stikata vedno na enakem mestu, kar daje stavbi sodoben, celo drzen videz, obenem pa sovpada z okoliško arhitekturno tipologijo.

Avtorjem tako je uspelo z enostavnimi, a dobro premišljenimi potezami ustvariti dinamičen, napet objekt, ki zaradi rahle dvignjenosti nad tlemi, daje vtis, kot da (le)bdi nad okoliškimi trtami.

Foto: Julien Attard

La Luge, La Conception, Laurentides, 2010/2011

Mostly dedicated to the enjoyment of Quebec’s winter, La Luge is a secondary home lying in the midst of the forest.

Nestled on its site, surrounded by dense vegetation preserving the house’s privacy, La Luge integrates a private spa which occupies almost a third of the useable area, adding on to the traditional countryside living spaces.

While La Luge is as a compact scheme meant to accommodate a large number of guests, the house’s spaces can be reconfigured into diverse geometries: using large sliding doors, the users may transform the children bedroom into a playground or a guest bedroom, more or less opened onto the main living spaces.

The project is made out of two embracing volumes set on different levels –one dark, one light, thus creating distinct spaces, freely merging one into the other.

In this wood shell made of essences of cedar, oak and walnut, the atmosphere is soft but bright, soothing.
Area

1300 sq.ft.

Design team

yh2
Marie-Claude Hamelin
Loukas Yiacouvakis
François Bélanger

Construction team

project manager
Bernard Dufour
Nathalie Ross
Construction team
Ébénisterie La Fab’ric
Pictures credits

Francis Pelletier

Freya&Robin, Kielder Water, Anglija / Studio Weave

Kielderwater je največje umetno jezero v Angliji. Ob njem se nahaja gozd Kielder, največji nasajeni gozd v Evropi. Presunljiva narava je kulisa zgodbe o Robinu in Freyi, protagonistoma ljubezenske zgodbe, ki sta avtorje vzpodbudila k gradnji prisrčnih lesenih zavetij, vsakega na svoji strani jezera. Najprej so postavili miniaturno, enostavno leseno zatočišče, Robinovo zavetje. Na nasprotnem obronku jezera so kmalu zatem (l.2009) postavili Freyino kočo, umetelno izdelano, vilinsko leseno zavetje. Notranje stene so izdelane kot veje, ki se dvigujejo od najmočnejše k natanjši do stropa, preplet v drevesni krošnji. Fasada je, za razliko od preprostih skodel Robinove koče, izdelana kot zlat stavbni ovoj, ki ponazarja zlate Freyine solze hrepenenja. V enaki barvi so izdelani tudi podporni stebri, ki kočo dvigujejo nad jezero dveh ljubimcev.

Kaap Skil pomorski muzej, otok Texel, Nizozemska /Mecanoo Arhitekti

Pomorski muzej v prisrčnem mestecu na otoku Texel na Nizozemskem je delo arhitekturnega studia Mecanoo. Zgrajen je bil l.2011, leta 2012. pa je, zaradi atraktivne oblike in inovativne rabe recikliranega lesa, nominiran za številne stanovske nagrade.

Avtorji so namreč les za posebno fasado, ki deloma deluje kot senčni zastor, dobili iz pilotov, ki so jih potegnili iz kanala North Holland. Z žaganjem so izdelali 10 km letvic, ki so jih uporabili za finalni sloj. Les, ki je bil pod vodo 25 let, krasi zanimiva patina, srebrnkasto barvo in dinamično strukturo pa je mogoče občudovati tudi iz notranjih prostorov.

Vir: Detail daily

Poslovna stavba Tamedia, Zürich, Švica / Shigeru Ban Arhitekti

Sijajna stavba, ki jo odlikujeta atraktivan oblika, predvsem pa inovativna konstrukcijska zasnova, je sedež švicarske medijske družbe v središču Züricha. V biroju renomiranega japonskega arhitekta in profesorja Shigeru Ban-a so 7- nadstropno stavbo zasnovali kot nadaljevanje niza objektov, ki gleda na vodni kanal reke Sihl. Glavna arhitekturna značilnost 1,000m² velikega objekta je izjemna konstrukcija, ki je vidna v skoraj vseh segmentih stavbe. Konstrukcija objekta je namreč v celoti lesena in je sestavljena iz številnih inovativnih stikov in nosilcev. Fasada stavbe je v celoti zastekljena in omogoča vpogled v fascinanten konstrukcijski sistem tudi iz zunanje strani. Pri zasteklitvi so posvetili največ pozornosti doseganju nizke prevodnosti, da bi zadostili strogim švicarskim energetskim predpisom. Tako je stavba v celoti zasnovana in l. 2013 izvedena kot nizkoenergetski, trajnostni objekt.

SunnyHills Minami-Aoyama, Tokio, Japonska / Kengo Kuma & Sodelavci

Trgovina, specializirana za prodajo ananasove torte (popularne tajvanske slaščice), je oblikovana kot košara iz bambusa. Zgrajena je s pomočjo tradicionalne japonske konstrukcijske metode “Jiigoku-Gumi,”kjer se v arhitekturi iz vertikalnih in križanih delov v isti širini preplete poševna mreža.
Ponavadi se dva kosa križata v dveh dimenzijah, vendar sta pri tej stavbi kombinirana pod kotom 30° in v treh dimenzijah (tudi v prostorski), kar je ustvarilo obliko oblaka. Zaradi opisane izvedbe, je bil prerez vsakega konstrukcijskega kosa zreduciran na samo 60mmx60mm.
Ker je trgovina postavljena v osrčju stanovanjske četrti v Ayomi, so avtorji zasnovali objekt s subtilno atmosfero in značajem, ki se popolnoma razlikuje od betonskih škatel, v katerih ponavadi nakupujemo. Tako je stavba z okolico vzpostavila odlično ravnovesje in oplemenitila sosesko.

METULJI, Tajska

Miniaturne prefabricirane hiške so delo lokalnih študentov arhitekture iz Noh Bo-a, Tak, na Tajskem. Pri izvedbi preprostih, a privlačnih objektov je uporabljen lokalni bambus, hiške so enostavno sestavljive, odlikuje pa jih naravni sistem ventialacije (od tu ime metulj). Zaenkrat gre za pionirski projekt, ki ni namenjen bivanju pač pa bolj bivakiranju, vendar pa se tudi na Tajksem, vedno bolj nagibaju k uporabi tradicionalnih materialov, enostavni prefabricirani gradnji in trajnostnemu razvoju.

Vir: homedit

AME-LOT, Pariz

Inovativen projekt iz biroja francoskega arhitekta Stephane-a Malka ima predvsem ekološki povod oz. izhodišče. Avtorji zavračajo trend hiperprodukcije novih “ekoloških” materialov, ki rezultira v še večji svetovni produkciji in onesnaženju ter črpajo iz ponovne uporabe polizdelkov, embalaž, ki so nam že na voljo. Eksperimentiranje z različnimi opcijami ponovne uporabe je rezultiralo v projektu za študentski dom v Parizu. Material, ki so ga uporabili za fasado obstoječe stavbne lupine v uličnem nizu, so lesene palete, ki s svojo modularnostjo omogočajo različne geometrijske vzorce. Za izvedbo te domiselne forme ni potrebno ponovno obdelovati palet. Ponovna poraba (recikliranje) tako ne proizvaja dodatnega onesnaženja. Pravi okoljevarstveni pristop, tako Malka, torej ne temelji na uničenju, temveč na nizanju intervencij na obstoječo stavbno dediščino.

PRIZIDEK NAD RIBNIKOM, Belgija

Izjemen lesen prizidek je delo etabliranega belgijskega arhitekta Wim Goes-a (biro Wim Goes Architektuur). Nahaja v bližini Genta, v idiličnem okolju flamskega podeželja. Goes je obstoječo opečnato hišo podaljšal tako, da lesen prizidek, zgrajen nad vinsko kletjo, deloma lebdi nad bližnjim ribnikom.

Nevsiljiva, a domiselna oblika pridobitve, z leseno, srebrnosivo letveno fasado, ustvarja harmonično ravnovesje z okoliško naravo. Fasada je sestavljena iz ozkih letev (prereza le 6×8 cm), skrbno izbranih po jakosti lesnih letnic. Čeprav se les rahlo uklanja soncu in dežju, to ne predstavlja konstrukcijskega tveganja, saj fasada ne zavetruje objekta; veter namreč piha skozi špranje med letvicami. Fasadne letve so tako le vertikalno obremenjene s težo strehe. Ta presežek bivalne arhitekture združuje načrtno, neprentenciozno enostavnost s funkcionalno jasnostjo, ki črpa iz japonske in finske arhitekture.

Vir: The cool hunter

07. 2014 – kljub nenehnemu dežju bo ‘pritličje’ kmalu zaključeno

Zahtevna izgradnja vkopane kleti z obrnjenim sistemom bivanja, kjer se bodo dnevni prostori nahajali v gornji etaži. Po večini vkopana klet bo koristila konstantno temperaturo zemlje in s tem predvsem hladila tudi gornjo montažno, dobro izolirano nadgradnjo.

V slučaju boljšega vremena (teden ob koncu Julija je obupen) bo objekt postavljen v naslednjih 10 dneh, kjer bo jasno videti mogočnost in smotrnost premišljeno načrtovane hiše ekokoncept!

AKCIJA – POLETJE 2014

FINSKI CENTER NARAVE HALTIA, Helsinki

arhitekt Rainer Mahlamäki Odprt poleti l.2013 center Haltia ponuja atraktivno okno v finsko divjino samo 25 km stran od središča Helsinkov.Center pa ne prikazuje samo naravnih lepot finske krajine, zanimiva je tudi njegova arhitektura, saj prikazuje sijajne okolju prijazne, inovativne lesene konstrukcijske tehnike. Osnovni robustni leseni elementi so večinoma iz lesa finske smreke. Strateško vmeščene okenske površine in balkoni ponujajo zapeljive poglede na jezero, okoliške borove gozdove in nasade brez. Haltio je zasnoval arhitekt Rainer Mahlamäki, ki so ga navdihnile zgodbe Kalevala, finskega nacionalnega epa. Koncept stvabe torej temelji na na harmoničnem sobivanju človeka in narave, ki ga obdaja. Center oznanja novo obdobje za leseno gradnjo na Finskem, saj je prva javna stavba na Finskem, v celoti zgrajena iz lesa, poleg tega pa se skozi spretno zasnovo prepleta veliko najnovejših energetskih rešitev. Med drugim se stavba segreva in ohlaja izključno z naravnimi viri in je v 80% energetsko samozadostna.

07.2014 prenovljena www stran ekokoncept.com

Z novo stranjo smo opustili vse odvečne informacije. Posvetili smo se le našim inovativnim objektom, perfektni in natančni tehnologili gradnje ter ponazorili dejanski užitek v bivanju vseh naših klientov!

05. 2014 – Pričetek – Odprti kop

V bližini ljubljane na zahtevnem terenu s skoraj 2.000 kubiki izkopov v glinasto zemljino smo le pričeli z deli za krasno vkopano družinsko hišo.

04.2014 – Pomladno vzdušje v novem dodatku k hotelu – Banovci

Že v uporabi, že zadovoljstvo.

03.2014 – Sejem DOM 2014

Vljudno vabljeni k razgovoru na našem sejemskem prostoru DOM 2014.

WISA lesen design hotel, otok Valkosaari, južna luka Helsinkov, Finska arhitekta Pieta-Linda Auttila

Zanimiv mini projekt, ki je l. 2009 nastal iz zmagovalnega predloga natečaja “Wooden Design Workshop competition”, ki ga organizira eno vodilnih gozdarskih podjetij na svetu, občasno deluje kot hotel za manjše število gostov.

Idejno je projekt zaganala želja, prikazati raznolikost uporabe lesa. Arhitekta si je stem projektom želela vzbuditi zanimanje za ta tradicionalen material tako v gradnji kot interireju. Objekt je kompozicija finskega bora, smreke in macesna.

Domiselen objekt je sestavljene iz dveh diemetralno postavljenih kubusov, povezanih z atrijskim dvoriščem, ki z velikimi zasteklitvami lovita izjemne lokalne vedute. Organska oblika atrija laska živahnosti borovega lesa, iz katerega so sestavljene valovite rešetke, ki ustvarjajo senco in zavetrje, in je tehnično najbolj zahteven del zasnove.

V notranjosti sta kubusa tlakovana s finski borom, ki ga lepo dopolnjuje svetla nordijska smreka, stene pa so odete v stenske obloge iz vezane plošče.

Atraktivan oblika, ki sta jo navdihnila odlomljen kos lesa in valovito morje na obzorju, je vsekakor slavospev temu izjemnemu materialu, ki ga je avtorica dosledno in domiselno uporabila od konstrukcije do najmanjšega detajla pri oblikovanju notranjosti.

Evolver, studio Alice, Zermatt, Švica

Impresivno leseno spiralno strukturo, ki se nahaja v bližini švicarskega Zermatta, so zasnovali študentje iz biroja Alice za potrebe lokalnega festivala. V prizadevanju, da bi v celoti izkoristili osupljive poglede okoliške narave, so paviljon strateško umestili tik ob jezeru Stelli na nadmorsko višino 2536m.

Navihana strukture je sestavljena iz sosledja 24-ih vrtečih se okvirjev, dodatno podprtih z lesenimi letvami, ki obkrožajo zaprt prostor, namenjen obiskovalcem. Medtem, ko slednji napredujejo po prostoru, jim neprekinjeno gibanje zunanje konstrukcije, sekvenčno razkriva okoliško panoramo. Tako je gledalec ujet v občutek neprestanega gibanja, obzorje pa se mu, v padanju, dvigovanju in rotiranju, vedno znova drugače razkriva. Tako omejevanje pogledov z obodno konstrukcijo ne vpliva na dojemanje okoliške narave, pač pa omogoča gledalcu osredotočanje pozornosti na izbrane vedute.

Ni kaj, izjemno domiselna izvedba lesene konstrukcije na sijajni lokaciji!

Organska kocka, arhitekta Søren Korsgaard & Daniel Nielsen, March, Københaven, Danska

Namen tega zanimivega paviljona v parku, je bil ustvariti lepo, raznoliko in presenetljivo enostavno strukturo, kot inovativno prostorsko intervencijo. Kocka je zgrajena z dvema odprtima stranicama in se spreminja, medtem ko se okrog nje premikamo; od popolnoma zaprte geometrične kocke postopoma postaja vse bolj organska, z rotiranjem in zamikanjem lamel v notranjosti se spremeni v obliko parabole. Zabavna struktura je tako lahko videti kot kocka ali organska oblika, odvisno od svetlobe in kota, pod katerim linije obeh modelov komunicirajo med sabo in seveda od točke, na kateri stoji opazujoči.

Konstrukcija kocke-paviljona, za katero je porabljenih točno 1 km lesenih lamel (45x45mm), se je začela s preprostim nalaganjem 3.2 m dolgih lamel z enakomerno razdaljo med njimi. Potem so simultano vstavljene še organsko razporejene lamele znotraj kocke, ki hkrati delujejo kot prečni nosilci in stabilizirajo celotno strukturo. Vsi ostanki so domiselno porabljeni za izdelavo manjših kock-klopi.

“Kokoni” – Zavetja za drsalce, Winnipeg, Kanada

Winnipeg je najhladnejše mesto te velikosti zunaj Sibirije. Tam so zime dolge, surove in mrzle; prebivalcem zatorej ne preostane drugega, kot da se naučijo uživati v zimskih radostih.

V središču mestu, kjer se združita dve reki (Red in Assiniboine), so tako na zamrznjenih površinah, očiščenih svežega snega, uredili maratonske steze za drsalce. Da bi prebivalci pri stopinjah tudi do 40°C pod ničlo, lahko nemoteno uživali v drsanju, so mestne oblasti razpisale natečaj za začasna zavetja sredi reke.

Patkau arhitekti so tako zasnovali gručasto skupino mikro zavetij, ki vsako zase nemesti le par ljudi. Vsaka posamezna kokonasta struktura je s hrbtom obrnjena proti vetru in snegu in tako skupaj s premišljeno namestitvijo ( v točno določenem kotnem razmerju) ustvarijo še dodatno zavetje. Vzdušje znotraj zavetja se, s tako postavitvijo, venomer spreminja, odvisno od časa, pozicije sonca, smeri vetra, ….

Posamično zavetje je sestavljeno iz gibljive vezane plošče, ki z deformacijo daje objektu strukturo in oblikovni značaj. Vezana plošča je pritrjena na lesene trikotne konstrukcije, ki tvorijo grebene in nenavadno obliko, ki preprečujeje resne snežne obremenitve.

Gre za občutljive in delujoče strukture; nežno se zibljejo v vetru, ustvarjajo zvoke na različnih frekvencah, nestanovitno plavajo na površini zamrznjene reke in s svojo krhkostjo opozarjajo na neizogibnost, krutost in lepoto zime v kanadski preriji.

Neskončno stopnišče

Escher-jevsko inštalacija oz. montažno skulpturo petnajstih stopnišč je za Londonski oblikovalski festival 2013 oblikoval in sestavil arhitekturni biro dRMM.

Les iz katerega so zgrajena stopnišča je ameriški les tulipanovca, ki že sicer velja za izjemno trden les, tukaj pa je prvič uporabljen v obliki križnolepljenih panelov. Slednji imajo odlično razmerje med težo in trdnostjo, kar je še posebaj pomembno za mobilne projekte, kot je neskončno stopnišče. Vertikalni elementi panelov, ki so v funkciji ograje, s svojim nenavadnim prekrivanjem, še dodatno ustvarijo optično iluzijo.

Vertikalni labirint je do 10. Oktobra lani stal na zelenici pred galerijo Tate Modern, ker pa je za razliko od opeke, modualarni les lahek, suha gradnja pa hitra in enostavna, ga je mogoče večkrat reciklirati in uporabiti na drugem mestu. Ime neskončnih stopnic se tako ne nanaša na dolžino ali višino pač ma na neskočne zmožnosti rekonfiguracije te nenavadne skulpture!

Bionični leseni paviljon “morski ježek”

Leta 2011 sta Inštitut računalniških zanosti (Institute for Computational Design ICD) in Inštitut za gradbene konstrukcije in konstrukcijsko oblikovanje (Institute of Building Structures and Structural Design ITKE) univerze v Stuttgartu, skupaj s svojimi študenti, kolaborirala pri izdelavi tega edinstvenega raziskovalnega paviljona v obliki skeleta morskega ježka.

Paviljon je sestavljen iz večrobnih lesenih vezanih plošč, debeline samo 6,5 mm, ki v kompleksnem ritmu tvorijo, v tla vpeto, kupolasto strukturo. Zunanje vezane plošče so skupaj pritrjene tako, da se prva plošča v stiku zareže v drugo.

Namen interdisciplinarnega projekta, ki ga sicer na novo zastavijo vsako leto, je prenašanje zmožnosti bioloških struktur v arhitekturne zasnove. Poudarek je bil na razvoju modularnega sistema, ki omogoča visoko stopnjo prilagodljivosti in učinkovitosti, predvsem zaradi geometrijske raznolikosti svojih delov in njihovega medsebojnga spajanja.

Glava v zraku, Tête en L’air, KOZ Architects

Ta dinamični projekt socialnih stanovanj so dokončali leta 2013, nahaja pa se v stari delavski soseski v severnem delu Pariza. Ozka in globoka parcela za pročeljem stavbe, ki so jo investitorji hoteli obdržati, je snovalcem (KOZ Arhitekti) predstavljala velik izziv, hkrati pa jih je zapletenost osnovnega stanja pripeljala do inovativnih stanovanjskih rešitev.

Osnovna ideja snovanja novih bivalnih enot, je bila ustvariti radodaren urbani vrt, ki se odpira na jug in naj bi služil kot notranja odprta komunikacija za stanovalce.

Najprej so prenovili osnoven objekt, ki meji na živahno ulico ter ga rekonstruirali tako, da je na zunaj ohranil svoj ulični šarm, znotraj pa funkcionira v smislu več sodobnih stanovanjskih enot, ki ustrezajo zahtevam današnjega bivanja.

Okrog urbanega vrta so arhitekti zasnovali nova stanovanja, katerih glavna zančilnost je ta, da je njihova konstrukcija popolnoma lesena, saj so načrtovalci močno prepričani, da je les material, ki združuje neprimerljive ekološke in estetske prednosti. Kljub prevladujoči betonski dogmi, so z inovativnimi rešitvami in premišljenjim dizajnom zgradili objekt, ki po protipožarnih, statičnih in akustičnih standardih za veliko presega obstoječe zahteve (visokotehnološka raba nizkotehnološkega materiala).

METROPOL PARASOL, največji urbani leseni senčnik na svetu

Metropol Parasol, prekrasna struktura, vmeščena v gosto tkivo srednjeveškega središča Sevilje, je največja lesena konstrukcija na svetu. Stvaritev Jurgen Mayer H. Arhietktov, dokončana leta 2011, se nahaja na Plaza de la Encarnacion in je postala nova seviljska ikona. Neprekinjeni valoviti sončniki, ki se raztezajo na 5000 m2, so narejeni iz prepletenih satastih lesenih panelov (vsak drugačne oblike) s poliuretansko oblogo, ki so gobasto vpeti v armiranobetonske baze.

Ta sodobna organska oblika je nastala na mestu, ki je bilo prvotno namenjeno veliki mestni garaži. Pri izkopavanjih so odkrili arheološko najdišče, kar je popolnoma spremenilo namembnost bodočega objekta. Tako je na tem mestu nastal prekrasen štirinadstropni večnamenski urbani center na 12670 m2, ki poganja dinamičen razvoj kulture in trgovine v središču Sevilje, hkrati pa ustvarja enkratne sprehajalne poti za domačine in obiskovalce; promenade, ki se nahajajo na vrhu sončnikov sprehajalcem ponujajo čudovit pogled na mesto in širšo okolico, medtem ko so peš poti pod sončniki prijetno senečene tudi pod vročim seviljskim soncem.

12.2013 / 01.2014 – Božično novoletna montaža dodatka k hotelu – Banovci

Na izredni lokaciji zasebnega hotela Sončna Hiša vlada novoletno delovno vzdušje. Poleg odlične hrane in nastanitve je edini manjko (pre)kratek dan.

srečno in uspešno 2014

Božični les

Če les podiraš o božiču
Ti bo terpel desetkrat delj;
Ko Fabijan pride in Boštjan,
Se po njem že sok razliva.
( *Novice gospodarske, obertniške in narodne, 27.6.1859)

Tudi danes naj bi pri na veljalo, da se les seka pozno jeseni, pozimi ali v zelo zgodnji pomladi, ko je les še v mirovanju, čeprav je to, zaradi nedostopnosti zimskega terena in potreb trga, skoraj neizvedljivo.

Tradicionalno pa se je točno določenemu času za sečnjo posvečalo še več pozornosti. Mizarski les se je npr. sekal 21. decembra na dan Sv. Tomaža, saj se ta les naj ne bi krčil.

Še bolj pa se je pri sekanju upoštevalo lunine mene. Ljudsko izročilo namreč pripisuje ti. lunarnemu lesu posebne lastnosti; stabilnost, tdnost, odpornost proti glivam in zajedalcem in celo odpornost proti ognju. Upoštevajoč značilnosti lesa posekanega ob različnih stanjih lune, naj bi se tako gradbeni les sekal, ko luna “crkava”, les za kurjavo pa takrat, ko luna raste…

12.2013 – OFFICE BOXX – export

Pisarniški, počitniški in sauna boxi iz kolekcije mini namenjeni nemškim kupcem. Zavzemamo se, da bi kultura domačih pisaren prevzela tudi slovenskega delovnega človeka.

Veličastna ruska lepotica,

ki že več kot 150 let kljubuje silam narave, je še vedno najvišja popolnoma lesena stavba na svetu. Krasna cerkev imenovana Kizhi Pogost se nahaja na ruskem otoku Kizhi, 240 km vzhodno od rusko-finske meje. V celoti je zgrajena iz lesa; lesena je konstrukcija, lesena je fasada in popolnoma lesen je tudi interier stavbe, kar dokazuje, kako fantastično uporaben, predvsem pa odporen je les v vlogi gradbenega materiala (cerkev je bila pred časom deloma obnovljena, vendar tudi pri obnovi ni bil uporabljen drug material kot les).

Lesena patinirana fasada cerkve, s pripadajočimi objekti, na soncu odseva srebrno in deluje skoraj dekadentno, obseg znanja, ki je bil potreben za izvedbo tako natačno načrtovanega objekta pa naravnost osupne.

Kljub temu, da zadnja leta gradbeniki, s pomočjo novih tehnologij in lesenih polizdelkov, strmimo k višanju lesenih stavb (o eni izmed njih, ki velja za najvišjo leseno stanovanjsko stavbo na svetu, smo pisali v enem od prejšnjih prispevkov), je tale severna lepotica že ves svoj čas nosilka rekorda najvišje lesene stavbe (37.5m).

Pogost je, zaradi svoje izjemnosti, tako v gradbenem kot estetskem smislu, že od leta 1991 na UNESCO-vem seznamu svetovne naravne in kulturne dediščine.

*Sicer naj bi bila najvišja lesena struktura na svetu 182 m visoki ATLAS-1 (simulator ameriških letalskih sil) v bližini Albuquerque-ja v ZDA, toda okvir te ogromne konstrukcije iz časov hladne vojne, sestavljajo tudi kovinske vezi.

Zakaj graditi lesene nebotičnike?!

‘Tako kot snežinke, dva kosa lesa nikjer na svetu nista enaka.’ Michael Green
Danes že polovica vseh ljudi na svetu živi v mestih (od tega kar eden od treh v t.i. slumih, miljarda ljudi pa je brezdomcev), v naslednjih dvajsetih letih bo urbanizacija pričakovano zrasla na 75%.

Mesta se gostijo, stavbe se višajo, primarna materiala, ki jih porabljamo za gradnjo stavb, pa sta jeklo in beton, ki hkrati predstavljata 8% vseh toplogrednih plinov, sama gradbena indsutrija pa kar polovico (slednja številka drži za Severno Ameriko). Zaradi teh dejstev, je neizbežno, da bosta rast urbanizirane populacije in klimatske spremembe trčila drug ob drugega. Potrebujemo nov način razmišljana. Les je edini material, ki konzumira CO2 in ga kopiči, če les zažgemo ali zgnije, se ta C02 sprošča nazaj v zemljo ali v ozračje, če pa ga uporabimo v pohištveni ali drugi industriji pa ves ta C02 ostane shranjen.1m3 les shrani 1 TONO CO2.

Iz tega sledi, da moramo v gradbeništvu zvišati kontrolirano porabo točno določene vrste lesa. Novi gradbeni konstrukcijski produkti, kot so masivni leseni paneli, zlepljeni iz kosov mladih dreves, omogočajo relativno enostavno sestavljenje varnih večnadstropnih lesenih stavb (tudi do 30 nadstropij).
Tehnologija pa je vsekakor enostavnejši del procesa spreminjanja uporabe osnovnih gradbenih materialov, težje je sprementi dojemanje in način razmišljanja pri ljudeh. Green namreč verjame, da je les najbolj tehnološko napreden material za gradnjo, vendar se mora tudi na tem področju zgoditi t.i. Eiffelov učinek, ko so se ljudje najprej zgražali nad višino in obliko tega stolpa, kasneje pa je povzročil pravo višinsko tekmovanje med velemesti. Upamo, da bodo lesu končno dovolili vstopiti v višinsko tekmo in to čimprej!

Micheal Green je kanadski arhitekt, ustanovitelj biroja MGA in sodelavec pri Royal Architectural Institute of Canada. Tekst je povzetek predavanja dostopnega na spletnem naslovu:

http://www.ted.com/talks/michael_green_why_we_should_build_wooden_skyscrapers.html

Najpogostejše napake pri ogrevanju doma

Vzdrževanje konstantne temperature: vztrajen mit nam narekuje, da lahko prihranimo energijo z vzdrževanjem konstantne temperature pri udobnih 21 stopinjah, četudi smo v službi ali pa spimo, saj naj bi peč porabila več energije za ponovno doseganje udobne temperature, kot vzdrževanje le-te.

Z uporabo programskega termostata ustvarimo energijske prihranke! Četudi vplivi prilagajanja termostata nihajo, odvisno od zunanje klime in drugih faktorjev, so študije pokazale, da zbijanje temperature za 3 stopinje, za osem ur na dan, lahko zniža stroške ogrevanja za 5 do 15 %, ne glede na zagonsko energijo, ki jo bo peč porabila za ponovno vzpostavljenje željene temperature.

Nastavljanje peči na čezmerno temperaturo, za hitrejšo vzpostavitev željene: pri segrevanju hiše, se izogibajmo ̎navijanju ̎ temperatur nad željeno, saj bo peč potrebovala enako dolgo, da se bo hiša segrela, izognili pa se bomo instantnim presežkom temperature, ki nam bodo višali račun.

Menjava zgolj oken, namesto sanacije celotnega ovoja stavbe: poleg tega, da morajo nova okna biti montirana tako, da tesnijo tudi na mestu stika s stavbnim ovojem (kar pri dotrajanih fasadah dostikrat ni zagotovljeno), je za preprečitev največjih toplotnih izgub, potrebno ustrezno izolirati tudi ostrešje in fasado.

Zapiranje ventilov v manj uporabljanih prostorih: pri centralnem ogrevanju strokovnjaki odsvetujejo zapiranje več kot 10% ventilov v omrežju, saj se zaradi spremembe pritiska v ceveh, spremeni učinkovitost sistema. V prostorih, ki jih ne nameravate ogrevati (shrambe, kleti, garaže), raje popolnoma zapečatite ventile.

Uporaba sobnih električnih grelnikov, namesto centralnega gretja: dostikrat se ljudje, odločijo za lokalno ogrevanje samo določenih prostorov z električnimi grelci, namesto zaganjanja celotnega centralnega sistema. Tak način ogrevanja je lahko učinkovit samo v izjemno dobro izoliranih prostorih, sicer je ogrevanje z elektičnimi grelci izjemno potratno!

V lanskem letu smo se v Sloveniji največ greli z lesnimi energenti

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo v Sloveniji v letu 2012 največ energije porabili za ogrevanje prostorov in to kar 62%, se je pa celotna poraba energije, v primerjavi s s predpreteklim letom, zmanjšala za nekaj odstotkov. Med porabljenimi energenti so prevladovala lesna goriva (in to kar 40%), sledijo elektrika, kurilno olje, zemeljski plin, daljinska toplota in drugo.

Kaže, da Slovenci sploh vse manj koristimo kurilno olje (predvsem se z njim vse manj ogrevamo), zmanjšuje se tudi poraba naftnega plina in daljinske toplote. Pričakovano pa za pridobivanje energije vse več uporabljamo toplotne črpalke (uporaba le-teh se je povišala za 27%) in sončne kolektorje, kljub temu pa skupni delež obeh v celotnem energetskem krogu žal znaša samo slaba dva ostotka.

09.2013 – ekokoncept v tujini

Vedno več objav tujih medijev nas postavlja med boljše in zanimivejše izvajalce nizkoenergetskih objektov. Želimo in delamo še več interesantnih projektov pri nas in v tujini.

06.2013 – Fantastična hiša ek004

Fantastična hiša ek004 s fasado, okni, vrati,… skratka kot se šika. Čakamo še žaluzije da dobi objekt svojo ‘maskaro’.

Najvišja lesena stavba na svetu

29. november, 2013

V Melbournu so septembra 2013 dokončali doslej najvišjo leseno stanovanjsko stavbo na svetu; stavbo Forté, ki višino meri kar 32,17 m.

Zgrajena je iz križnolepljenega lesa, ki je eden najbolj preverjenih in revolucionarnih gradbenih materialov na svetu; stene, tla in strop so iz masivnega lesa.
Z uporabo gradbenega lesa samo v tej gradnji, se je emisija CO2 zmanjšala za ekvivalentno odstranitvi kar 345-ih avtomobilov s cest.

Stavba je zasnovana kot prvi 5-zvezdični “zeleni” stanovanjski kompleks v Avstraliji in v desetih nadstropjih ponuja 23 stanovanjskih enot, ki odražajo sodoben mestni utrip tega dela Melbourna.

Poleg okoljskih koristi uporabe odgovorno pridobljenega lesa (les je lokalen), Forté združuje tudi druge trajnostne pobude, kot so LED razsvetljavo in pametne števce . Deževnica s strehe se seveda zbira in uporablja v sistemih splakovalne in protipožarne vode. Vsa stanovanja imajo kopalnice opremljene za učinkovito rabo vode in energetsko učinkovite pralne in pomivalne stroje. Forté ima tudi sistem za souporabo avtomobilov.

http://www.forteliving.com.au, http://makeitwood.org

05. 2013 – ek 004 za mlado družino

Za mlado družino postavljamo našo tipsko ek004 v idiličnem naselju ob Savinji. Trenutno smo tik pred zaključnim slojem fasade, kljub temu, da nam vreme ni najbolj naklonjeno. Veselimo se finalizacije in vam kasneje postrežemo s fotografijami končanega objekta.

04. 2013 – ekokoncept v Puli

V bližini Pule na Hrvaškem dokončujemo še en moderen objekt, ki že v fazi gradnje vzbuja občudovanje naključnih in organiziranih gledalcev. Čestamo našim arhitektom !!!

03. 2013 – ek 004 v Kopru

Nad Koprom se bo sončila in na burji sušila po naročnikovih željah predelana pritlična hiša ek004. Natančnost pri izdelavi in usklajenost naših monterjev je omogočila ‘zaprtje’ objekta v zgolj poldrugem dnevu!

09. 2012 – ek 009 v mestu

ek 009 je končno našla svoje mesto v mestu!

08.2012 – Montaža zahtevnega objekta

Po nehvaležnem začetku pomladi nam je uspela montaža zahtevnega objekta med gosto posejane sosede in mrežo žic. Glede na kompleksnost konstrukcije bomo imeli pestro in delovno poletje…

06.2012 – Ekokoncept splavi prvo leseno montažno hiško na Jadranu

Ekokoncept splavi prvo leseno montažno hiško na Jadranu v Piranski zaliv. Naročnik FONDA BRANCINI so si s samostojnim objektom nadgradil svojo gojilnico. Zaradi ekstremnih vremenskih pogojev, ki jim bo pavilion izpostavljen, smo oblikovno prilagodili in izdelali močno X-LAM konstrukcijo. Montaža in transport objekta sredi morja je bila prava dogodivščina!

05. 2012 – Piknik zadovoljnih investitorjev

Zadovoljni investitorji naše lepotice ek013 so že organizirali prvi majski piknik!

12.2011 – ekokoncept in SLOVENIA – Excellence in construction and project design

Ekokoncept se je med 34 slovenskimi podjetji predstavil v mednarodnem katalogu ‘SLOVENIA – Excellence in construction and project design’ kot uspešno tako z vidika oblikovanja kot tehnološko razvojno podjetje na področju montažne nizkoenergetske gradnje!

10.2011 – MADEXPO 2011 v Milanu

Udeležili smo se sejma MADEEXPO 2011 v Milanu. Opažamo ogromno željo italjanskih podjetij po gradnji z lesom, za katerega nimajo nevemkakšnega pred-znanja. So pa takšni gradnji izredno naklonjeni.

10.2011 – Zaključna faza tehnološko zahtevnega projekta

Smo v zaključni fazi izvajanja tehnološko zahtevnega objekta ekokoncept. Ek 013 je eden izmed ‘FLAG SHIP’ individualnih objektov iz predprojektirane serije.

15.03.2011 – Elegantna rešitev

elegantna rešitev postavitve temeljenja za različne vrste objektov ekokoncept.

15.03.2011 – postavitev hiške v 1/2 ure!!

postavitev hiške v 1/2 ure!! – bistvo montažnih hiš in utilitarnih objektov.

08.03. – 13.03.2011 – ekokoncept na sejmu DOM

ekokoncept se predstavi na sejmu DOM s svojo sodobno zasnovo bivalne nizkoenergetske celične zasnove. Bivalni pavilion!

03.03.2011 – VELOUX ekskurzija CO2 nične aktivne hiše v okolici Dunaja

VELOUX nas je povabil na izjemno zanimivo ekskurzijo ogleda CO2 nične aktivne hiše v okolici Dunaja. Poleg ogleda objekta smo spoznali tudi veliko novosti glede osvetlitve prostorov in njenega delovanja na počutje uporabnika. Naprimer; že enoslojna zasteklitev odvzame 50% zdravju in počutju potrebnega sončnega sevanja. V posebnem laboratoriju smo opazovali tudi potek osvetlitve posameznih prostorov tekom letnega in dnevnega premika zemlje glede na sonce.

03.03.2011 – Aktivna + hiša v okolici Dunaja

…nadaljevanje spodnjega članka; aktivna + hiša v okolici Dunaja