Kmečki muzej Wolfegg, Nemčija, arhitekturni studio VON M, l.2013

Izhodišče za zasnovo dodatnega objekta za kmečki muzej Wolfegg je bila potreba po stalnem večnamenskega prostora, kjer bi se lahko, poleg razstav, odvijale tudi manjše prireditve in izobraževalne delavnice.

Nova stavba stoji na travniku pred glavnim vhodom v staro stavbo muzeja, oblika in volumen pa sta podrejena obstoječi stavbi. Arhitekti so sledili ideji, da je novi paviljon dopolnitev kmetiji in ne nov center dogajanja.

Oblikovalski koncept temelji na tradicionalnem kmečkem poslopju, uporabljene so značilne oblike podeželskih stavb. Barvna shema in minimalistično oblikovanje, tako fasade kot interierja, sledi preprostim in jasnim oblikovalskim načelom. Masivne stenske obloge iz smreke se v notranjosti ritmično menjavajo s polkni. Tla in strop, ki so prav tako iz vidnega neobdelanega smrekovega lesa, kljub preprostosti, ustvarjajo močan prostorski vtis. Svetel značaj notranjosti je v nasprotju z enobarvno, sivo zunanjo lupino paviljona, kar je v prepletanju odprtih in zaprtih stenskih površin, videti tudi navzven.

Vir: spletna stran avtorjev