Glava v zraku, Tête en L’air, KOZ Architects

Ta dinamični projekt socialnih stanovanj so dokončali leta 2013, nahaja pa se v stari delavski soseski v severnem delu Pariza. Ozka in globoka parcela za pročeljem stavbe, ki so jo investitorji hoteli obdržati, je snovalcem (KOZ Arhitekti) predstavljala velik izziv, hkrati pa jih je zapletenost osnovnega stanja pripeljala do inovativnih stanovanjskih rešitev.

Osnovna ideja snovanja novih bivalnih enot, je bila ustvariti radodaren urbani vrt, ki se odpira na jug in naj bi služil kot notranja odprta komunikacija za stanovalce.

Najprej so prenovili osnoven objekt, ki meji na živahno ulico ter ga rekonstruirali tako, da je na zunaj ohranil svoj ulični šarm, znotraj pa funkcionira v smislu več sodobnih stanovanjskih enot, ki ustrezajo zahtevam današnjega bivanja.

Okrog urbanega vrta so arhitekti zasnovali nova stanovanja, katerih glavna zančilnost je ta, da je njihova konstrukcija popolnoma lesena, saj so načrtovalci močno prepričani, da je les material, ki združuje neprimerljive ekološke in estetske prednosti. Kljub prevladujoči betonski dogmi, so z inovativnimi rešitvami in premišljenjim dizajnom zgradili objekt, ki po protipožarnih, statičnih in akustičnih standardih za veliko presega obstoječe zahteve (visokotehnološka raba nizkotehnološkega materiala).