Veličastna ruska lepotica,

ki že več kot 150 let kljubuje silam narave, je še vedno najvišja popolnoma lesena stavba na svetu. Krasna cerkev imenovana Kizhi Pogost se nahaja na ruskem otoku Kizhi, 240 km vzhodno od rusko-finske meje. V celoti je zgrajena iz lesa; lesena je konstrukcija, lesena je fasada in popolnoma lesen je tudi interier stavbe, kar dokazuje, kako fantastično uporaben, predvsem pa odporen je les v vlogi gradbenega materiala (cerkev je bila pred časom deloma obnovljena, vendar tudi pri obnovi ni bil uporabljen drug material kot les).

Lesena patinirana fasada cerkve, s pripadajočimi objekti, na soncu odseva srebrno in deluje skoraj dekadentno, obseg znanja, ki je bil potreben za izvedbo tako natačno načrtovanega objekta pa naravnost osupne.

Kljub temu, da zadnja leta gradbeniki, s pomočjo novih tehnologij in lesenih polizdelkov, strmimo k višanju lesenih stavb (o eni izmed njih, ki velja za najvišjo leseno stanovanjsko stavbo na svetu, smo pisali v enem od prejšnjih prispevkov), je tale severna lepotica že ves svoj čas nosilka rekorda najvišje lesene stavbe (37.5m).

Pogost je, zaradi svoje izjemnosti, tako v gradbenem kot estetskem smislu, že od leta 1991 na UNESCO-vem seznamu svetovne naravne in kulturne dediščine.

*Sicer naj bi bila najvišja lesena struktura na svetu 182 m visoki ATLAS-1 (simulator ameriških letalskih sil) v bližini Albuquerque-ja v ZDA, toda okvir te ogromne konstrukcije iz časov hladne vojne, sestavljajo tudi kovinske vezi.