Trska Splinter, lesen superavtomobil, Joe Harmon, NC, ZDA

Avtomobil z 700 konjskimi močmi je bil zasnovan in nato tudi izdelan na podlagi izjemnih karakteristik lesa, v primerjavi z ostalimi materiali, ki se običajno uporabljo v avtomobilski industriji. Les ima namreč veliko boljše razmerje med jakostjo in težo, kot npr. aluminij ali jeklo. V kompozitni obliki se ga uporablja enako enostavno kot karbonska ali steklena vlakna, zato je tudi oblikovno zelo prožen in večstranski.

Splinter (trska), kot so ga najprej poimenovali skeptiki, je skoraj popolnoma izdelan iz lesa (90%), lesen je tudi interier (tkani sedeži) in kolesa, ki so jih za ta avtomobil popolnoma predrugačili. Izdelana so namreč iz 32 plasti hrastovega furnirja, posamezen vezni del kolesa pa prenese silo treh ton.

Največ dela pri sestavi avtomobila, so izdelovalci imeli s hlajenjem motorja. Izpušne cevi so tako precej dvignjene in omogočajo nemoten dovod hladnega zraka, ki sproti hladi razgreto drobovje.

Sijajen izdelek, ki tudi oblikovno ne zaostaja za futurističnimi avtomobili, med drugim odlikuje tudi nizka poraba energije med samim procesom proizvodnje.

http://www.youtube.com/watch?v=keAkjqjnFt0