Najvišja lesena stavba na svetu

29. november, 2013

V Melbournu so septembra 2013 dokončali doslej najvišjo leseno stanovanjsko stavbo na svetu; stavbo Forté, ki višino meri kar 32,17 m.

Zgrajena je iz križnolepljenega lesa, ki je eden najbolj preverjenih in revolucionarnih gradbenih materialov na svetu; stene, tla in strop so iz masivnega lesa.
Z uporabo gradbenega lesa samo v tej gradnji, se je emisija CO2 zmanjšala za ekvivalentno odstranitvi kar 345-ih avtomobilov s cest.

Stavba je zasnovana kot prvi 5-zvezdični “zeleni” stanovanjski kompleks v Avstraliji in v desetih nadstropjih ponuja 23 stanovanjskih enot, ki odražajo sodoben mestni utrip tega dela Melbourna.

Poleg okoljskih koristi uporabe odgovorno pridobljenega lesa (les je lokalen), Forté združuje tudi druge trajnostne pobude, kot so LED razsvetljavo in pametne števce . Deževnica s strehe se seveda zbira in uporablja v sistemih splakovalne in protipožarne vode. Vsa stanovanja imajo kopalnice opremljene za učinkovito rabo vode in energetsko učinkovite pralne in pomivalne stroje. Forté ima tudi sistem za souporabo avtomobilov.

http://www.forteliving.com.au, http://makeitwood.org