Najpogostejše napake pri ogrevanju doma

Vzdrževanje konstantne temperature: vztrajen mit nam narekuje, da lahko prihranimo energijo z vzdrževanjem konstantne temperature pri udobnih 21 stopinjah, četudi smo v službi ali pa spimo, saj naj bi peč porabila več energije za ponovno doseganje udobne temperature, kot vzdrževanje le-te.

Z uporabo programskega termostata ustvarimo energijske prihranke! Četudi vplivi prilagajanja termostata nihajo, odvisno od zunanje klime in drugih faktorjev, so študije pokazale, da zbijanje temperature za 3 stopinje, za osem ur na dan, lahko zniža stroške ogrevanja za 5 do 15 %, ne glede na zagonsko energijo, ki jo bo peč porabila za ponovno vzpostavljenje željene temperature.

Nastavljanje peči na čezmerno temperaturo, za hitrejšo vzpostavitev željene: pri segrevanju hiše, se izogibajmo ̎navijanju ̎ temperatur nad željeno, saj bo peč potrebovala enako dolgo, da se bo hiša segrela, izognili pa se bomo instantnim presežkom temperature, ki nam bodo višali račun.

Menjava zgolj oken, namesto sanacije celotnega ovoja stavbe: poleg tega, da morajo nova okna biti montirana tako, da tesnijo tudi na mestu stika s stavbnim ovojem (kar pri dotrajanih fasadah dostikrat ni zagotovljeno), je za preprečitev največjih toplotnih izgub, potrebno ustrezno izolirati tudi ostrešje in fasado.

Zapiranje ventilov v manj uporabljanih prostorih: pri centralnem ogrevanju strokovnjaki odsvetujejo zapiranje več kot 10% ventilov v omrežju, saj se zaradi spremembe pritiska v ceveh, spremeni učinkovitost sistema. V prostorih, ki jih ne nameravate ogrevati (shrambe, kleti, garaže), raje popolnoma zapečatite ventile.

Uporaba sobnih električnih grelnikov, namesto centralnega gretja: dostikrat se ljudje, odločijo za lokalno ogrevanje samo določenih prostorov z električnimi grelci, namesto zaganjanja celotnega centralnega sistema. Tak način ogrevanja je lahko učinkovit samo v izjemno dobro izoliranih prostorih, sicer je ogrevanje z elektičnimi grelci izjemno potratno!